tisdag, december 20, 2011

"Allt vad ni har gjort.."

Mitt bland alla glittrande julstjärnor vill jag komma med ett litet inlägg..

Det finns en sak med julen får mig att bli ganska illa till mods. Och det är hela den här köpkommersen som Väst har upppfunnit. Den här stresskarusellen som får oss svenskar att springa benen av oss med svetten lackande i pannan för att hitta den "perfekta" klappen. Egentligen är det helt absurt. Enligt en undersökning så vill en tredjedel av svenska folket helst slippa julen för att den har blivit till ett enda stort köptvång där den ena ipoden får ge plats för en endera dyrare. Det behövs faktiskt både en och två tankeställare kring detta.

Vad är det egentligen som får oss att slå knut på oss själva under hela december för att man ska kunna köpa köpa köpa allt det där som ska göra julen så perfekt?
Hur kul är det egentligen att ge en julklapp som det ligger en massa ångestladdad press bakom, där man rusat runt som en skållad råtta tillsammans med en massa andra skållade råttor och trängts, knuffats, suckats, svettats i den för varma dunjackan i otalet butiker?

Alla vet att man inte blir lyckligare av prylar. Egosim är en återvändsgränd. Så varför har julen kommit att handla så mycket om det?

Varför ger man inte pengarna till dem som VERKLIGEN behöver dem?
De som inte har mat, kläder, kanske inte ens ett hem, de som samhället förkastat, de som kanske har förlorat allt. För tro mig, de finns här mitt ibland oss, i Sverige, bland alla glittrande julgranar och cellofaninslagna paket. Både de uppenbart utslagna, de hemlösa, tiggarna..men också de som lever under existensminimum, de som knappt klarar av att betala hyran och sätta mat på bordet till sina barn. För många av dem blir julen en mardröm, där bördan av otillräcklighet skymmer det som julen verkligen borde handla om, gemenskap, glädje och kärlek.

Julen firas för att Guds egen son Jesus föddes i ett stall. För att människan skulle få tillbaka gemenskapen med Gud. Jesu liv präglades inte ett dugg av glitter och glamour. Stallet stank säkert. Under sina år på jorden umgicks han med enkla människor, illa sedda tullare, fiskare...

Egoismen fanns inte i Jesu liv. "Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig" står det i Matteus 25:40.

Det är ett ord alla borde ta vara på nu när det lackar mot jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar